Wednesday, 7 December 2016

1 MDB :Jual Aset Kepada China Untuk Bayar Tuntutan IPIC AS6.5 Billion?


Pada 14 Jun 2016 yang lalu, International Petroleum Investment Company (IPIC) dan anak syarikatnya, Aabar Investments PJS (Aabar) telah mengemukakan permintaan timbang tara (RFA) kepada Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London berhubung tuntutannya melibatkan lebih AS$6.5 bilion daripada 1MDB dan kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF).

IPIC menyatakan bahawa kegagalan 1MDB dan MOF dalam menjalankan tanggungjawab mereka, melangsaikan tunggakan atau mengemukakan cadangan yang boleh diterima telah menyebabkan IPIC tiada pilihan alternatif selain meneruskan tuntutan berjumlah AS$6.5 bilion menerusi timbang tara.

"Tuntutan itu akan ditentukan oleh tribunal timbang tara yang akan terdiri daripada tiga orang penimbangtara menurut Lembaran Terma Terikat dan peraturan-peraturan LCIA ," kata IPIC dalam kenyataan itu.Hari ini akhbar Financial Times melaporkan 1MDB dana pelaburan kerajaan Malaysia sedang bersedia untuk membuat pembayaran balik dengan bantuan China kepada dana milik kerajaan Abu Dhabi kerana ia bertujuan untuk menyelesaikan sesuatu AS $ 6.5 bilion (S $ 9.25 bilion) pertikaian atas pemungkiran kontrak, Financial Times melaporkan pada hari Rabu ( Disember 7).

The Straits Times pada Julai juga  menyatakan syarikat - syarikat China telah berminat untuk membeli sebidang tanah perdana 1MDB milik di Pulau Pinang sebagai talian hayat kewangan bagi 1MDB. 

Langkah untuk  membayar balik hutang 1MDB pada Petroleum Syarikat Pelaburan Antarabangsa Abu Dhabi (IPIC) telah disahkan oleh dua orang yang terlibat dengan perkara itu.

Financial Times berkata, ianya  menandakan satu langkah ke hadapan dalam usaha untuk menyelesaikan kedudukan kewangan 1mdb.

China telah adalah sebagai sumber dana untuk bailout 1MDB, FT berkata, tiga orang yang mempunyai pengetahuan tentang perkara itu, salah seorang daripada mereka berkata

Malaysia akan menukar aset untuk pembiayaan. Ia tidak jelas jika aset yang disebut dalam laporan FT yang terdiri daripada tanah Pulau Pinang untuk pembangunan bersama dengan 1MDB yang akan menjamin keuntungan kira-kira RM3.5 bilion

Pertikaian antara 1MDB dan IPIC adalah sebahagian daripada skandal kewangan menyelubungi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang semakin kritikal telah meminta pertolongan China untuk membantu menyelesaikan beban kewangan yang besar 1MDB, iaitu hutang lebih daripada US $ 12 bilion . 

Sebagai tindak balas kepada laporan FT itu, Presiden 1MDB Arul Kanda memberitahu The Straits Times:

 "1MDB tidak mempunyai apa-apa lagi untuk menambah kepada kenyataan awal yang berkaitan dengan pertikaian dengan IPIC." 

Mengenai perjanjian tanah Penang Mr Kanda berkata 1MDB akan mengeluarkan kenyataan pada "ketika yang sesuai". 

Menteri Malaysia yang kedua kewangan Datuk Johari Abdul Ghani, berkata  "Kami pada dasarnya menyerahkan kepada 1MDB untuk menyelesaikan pada tahap yang perniagaan - ke - perniagaan," katanya kepada The Straits Times.

Baru-baru ini ,Najib telah menjalin hubungan yang semakin rapat dengan Beijing.Bulan lalu, beliau menyangkal dakwaan itu sebagai "tidak masuk akal dan benar-benar palsu" 

Dakwaan bahawa beliau telah mengadaikan kedaulatan Malaysia selepas membuat tawaran bernilai RM144 bilion (S $ 46 bilion) dengan China semasa lawatan ke Beijing.

Syarikat-syarikat  milik China telah mengetuai bailout 1MDB - memperoleh aset termasuk perniagaan penjanaan kuasa - yang melegakan tekanan ke atas Najib ketika aliran kewangan dikaitkan dengan dana negara ini sedang disiasat oleh di Amerika Syarikat, Singapura dan Switzerland.
Pada pendapat penulis, Najib Razak harus mengesahkan laporan Financial Times ini, jika ia benar maka ianya adalah satu kemusnahan kepada harta negara.

No comments:

Post a Comment